Miten ratkaista osakassopimusriita?
Osakassopimus on yritystoiminnan selkäranka. Parhaimmillaan osakassopimus määrittelee selkeästi osakkaiden oikeudet, velvollisuudet ja yhteiset toimintatavat. Näiden sopimusten ympärillä syntyy kuitenkin usein riitoja, jotka voivat uhata yrityksen toimintaa ja osakkaiden välistä luottamusta. Tässä kirjoituksessa käsitellään, miten ratkaista osakassopimusriita ja miten osakassopimusriita voidaan ennaltaehkäistä.
Miksi osakassopimusriita syntyy ja mitä voit tehdä?
Yksi osakkaista riitautuu muiden osakkaiden kanssa, sillä muut osakkaat väittävät tämän rikkoneen osakassopimusta. Osakassopimuksessa ei ole sovittu sopimusrikkomusten määritelmää, sopimusrikkomuksen seurauksia, riidanratkaisusta taikka osakkaan osakkeiden lunastamisesta. Näistä elementeistä osakassopimusriita syntyy. Yksi tunnetuimmista osakasriidoista on korkeimman oikeuden tapaus 2020:34, josta voit lukea lisää täältä.
Lue myös täältä aikaisempi blogikirjoituksemme osakassopimuksen 4 yleismmästä virheestä.
Ensimmäinen askel tällaisen riidan ratkaisemisessa on tällöin selvittää muun muassa seuraavat asiat:
- Miten sopimusta on rikottu? – eli mitkä sopimuksen ehdot ovat jääneet täyttämättä ja miten?
- Mitä vahinkoa on aiheutunut? – ja pystytäänkö vahinkoa osoittamaan?
- Mikä on vahingon määrä? – vahingolla on aina jokin hintalappu, mutta vahingon rahamääräinen arviointi (ja toteennäyttäminen) on usein hankalaa.
Jos osapuolet eivät pääse asiassa keskenään ratkaisuun eli sovintoon, voi ratkaisun riitaan antaa vain tuomioistuin eli käräjäoikeus.
Tuomioistuinkäsittelyn haasteet
Tuomioistuinprosessi ei tunnetustikaan ole helppo prosessi läpikäydä. Prosessin haasteet ovat muun muassa:
- Pitkät käsittelyajat. Oikeudenkäynti voi kestää vuosia, mikä sitoo osapuolia ja häiritsee yrityksenkin toimintaa.
- Suuret oikeudenkäyntikulut. Pitkä prosessi tuo suuria oikeudenkäyntikuluja. Häviävä osapuoli on yleensä myös velvollinen maksamaan vastapuolen kulut.
- Todistelun korostunut merkitys. Tuomioistuimessa pätee sääntö: sen joka väittää, täytyy näyttää. Riskinä siis on, että väitettyä sopimusrikkomusta taikka vahingon määrää ei pystytä todistamaan.
Koska prosessi on pitkä ja raskas, kynnys sen aloittamiselle voi on suuri. Tällöin on vaara, että osakassopimusriidassa jäädään pattitilanteeseen.
Osakassopimukset ehdot, jotka ennaltaehkäisevät riitatilanteita
Monet riidat voidaan välttää laadukkaalla osakassopimuksella. Hyvin laaditussa sopimuksessa sovitaan selkeästi muun muassa seuraavista asioista:
- Sopimusrikkomuksen määrittely: Yksiselitteinen kuvaus siitä, mitä pidetään sopimusrikkomuksena.
- Sopimussakko: Sopimussakkoehdolla voidaan ennaltaehkäistä rikkomuksia, koska osakkaat tietävät jo sopimusta tehdessään, että rikkomuksista voi seurata taloudellisia sanktioita, jotka eivät ole riippuvaisia vahingonkorvausoikeudellisista säännöistä.
- Riidanratkaisun paikka, säännöt ja kokoonpano: Riitatilanteen varalta voidaan halutessa sopia esimerkiksi välitysmenettelystä, joka on nopeampi ja kustannustehokkaampi kuin yleinen tuomioistuin. Välitysoikeuden käsittely, asiakirjat ja tuomio eivät lisäksi ole julkisia.
- Osakkeiden lunastusta koskevat ehdot: On tärkeää sopia, miten osakas voi joutua luopumaan osakeomistuksistaan ja millä ehdoilla muut osakkaat voivat lunastaa tämän osakkeet äärimmäistapauksissa.
Hyvin laadittu osakassopimus on parasta riidanratkaisua
Osakassopimus on investointi yrityksen vakauteen ja osakkaiden väliseen yhteistyöhön. Mikäli yrityksesi tarvitsee tukea osakassopimuksen laatimisessa tai riitatilanteen ratkaisemisessa, kokeneet juristimme ovat valmiita auttamaan.
Asianajaja Antti Piispanen auttaa yrittäjiä, startup-yrityksiä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Varaa maksuton alkuneuvottelu ja käydään läpi, mitä kaikkea tulisi huomioida sinun ja yrityksesi tulevaisuutta silmällä pitäen.
Asianajotoimisto Honkanen & Piispanen
Yrittäjille ja yrityksille | 050 3740 323
Antti Piispanen
Varatuomari, toimitusjohtaja, asianajaja
Julkaistu 07.11.2024